Sveriges första miljömässigt hållbara herrskrädderi i Malmö

Mitt namn är Amanda Andersson och jag är grundaren till ”Un Filo di Seta” som är Sveriges första miljömässigt hållbara herrskrädderi. Jag är utbildad herrskräddare med gesällbrev och vill med detta företag förena min passion för hantverk och min stora miljömedvetenhet. Klädinköp i Sverige är faktiskt den fjärde största posten i landets koldioxidutsläpp. Skånes Stadsmission som jag samarbetar med får in 8-10 ton textilier varje månad! Och de är ju bara en av flera second hand aktörer, så det finns enorma mängder kläder i Malmö som har mycket kvar att ge.

Jag har en ateljé på AB Småland på S Förstadsgatan i Malmö där jag arbetar på plats med att sy om vardags second hand plagg. Dessa plagg syr jag i rena storlekar och säljer i deras butik. Där arbetar jag mycket med naturmaterial i säsong, kraftigare ullplagg på vintersäsong och svalare linneplagg under sommarhalvåret.

Jag hyr också en butiksdel på Återbruket på Mobilia. Där har jag byggt upp ett kombinerat herrskrädderi med välsorterad affär för second hand kostymer och blazer och byxor. Det fungerar så att kunden bokar in en tid via mig eller via min hemsida och så väljer den ut en kostym från mitt lager som den gillar. Sedan provar jag in kostymen efter kundens önskemål och mått och syr om den till en kostym som är sydd på hantverkligt vis. Hantverket är grunden i mitt arbete. Jag tar isär sömmarna och i de flesta fall syr jag om kavajen på traditionellt vis med löst vattulin och brösttagel. Jag ger plaggen form genom pressning och med hjälp av handsömnad bygger jag upp kavajen efter kroppens former. I de fall kostymen är av äldre stil, så syr jag även om det som krävs för att den ska bli modern och stilren. (I många fall, bland de äldre kavajerna handlar det om att ta isär vid axelpartiet och skära bort och därmed höjs kragjacket (crochetjacket) och bröstfickan till en höjd som vi är vana vid att se idag.)

SONY DSC