Rulla ut och ge mig en glass

  • Min mor hade aldrig kunnat tänka sig det här när hon var 80 år, säger Ingrid Richter när vi träffas en mycket tidig morgon i Höllviken. Hon tränar boxning. Gruppen heter ”Länge leve livet” och de träffas två gånger i veckan.

De kör tuffa träningspass, varvat med balans- och minnesövningar. Det är mycket skratt och deltagarna berättar stolt om hur bra de mår och tränaren Ken Kvist säger att det här skulle fler klubbar satsa på.

  • Jag vet inte vad en plats inom åldringsvården kostar det här sparar miljontals kronor. Det är jag helt övertygade om, säger han.

För mig är seniorgänget i boxningsklubben ett exempel som är värt att berätta om. Äldre personer träffas, de tränar fysiskt och mentalt. De har roligt och de tror själva att de står bättre rustade den dagen de inte längre kan bo kvar ”hemma”.

Syftet med mitt projekt har varit att hitta goda exempel som i förlängningen kan användas för att skapa alternativ till den äldreomsorg som erbjuds idag.

Jag har besökt och samtalat med personer som arbetar inom äldreomsorgen och med personer som forskar inom området. Jag har träffat elever och lärare inom vård och omsorg som delat med sig av sina idéer. Jag har pratat med och blivit intervjuad av företrädare för Pensionärernas riksorganisation (PRO) i Stockholm och jag har varit gäst i RFSL:s radioprogram i Malmö för att berätta och diskutera mitt projekt.

Jag har diskuterat mat och träning med seniora idrottsutövare, tränare och måltidsutvecklare. Jag har besökt ett par spännande och nyskapande äldreboenden; prisbelönta Haga Park i Förslöv och Silver Life i Upplands Väsby.

Det har blivit 16 videor som jag valt att lägga i min YouTube-kanal ”Världens bästa äldreomsorg”. Jag startade en Facebooksida med samma namn. Det är hittills 13 000 visningar (25 september 2022), 180 personer följer mig på Facebook och många delar mina videor. Den som gått bäst hittills har 2 800 visningar.

Idén till namnet fick jag när jag hörde vår dåvarande statsminister Stefan Löfven med flera politiker säga att vi ska ha världens bästa äldreomsorg i Sverige. Om det ska bli verklighet krävs det att fler tänka nytt, smart och kreativt. Jag har under arbetet med mitt projekt fått mycket positiv feedback och jag har byggt ett bra kontaktnät. Jag vill tacka Sten K Johnson Stiftelsen för att jag fick möjligheten att ”frikoppla mig själv” från mitt arbete i tre månader för att fördjupa mig i detta ämne. Många ställer frågor om vad som ska hända härnäst. Flera personer har också uttryckt att de är intresserade av att vara med i den fortsatta processen.  Mitt motto är att det ska vara arbetsglädje för personalen och levandasglädje ända in i kaklet för de äldre.