“Rulla ut mig och ge mig en glass”

Jag ser att det finns ett behov av ett nytänkande inom äldreomsorgen i Sverige. Inte minst mot bakgrund av de brister som kommit i dagen under pandemin. Mina idéer har dock vuxit fram under en längre tid. Jag har i flera år funderat på hur jag vill bo och ha det när jag blir äldre. Jag vill känna att jag kan längta till ett ställe som jag ser som mitt sista hotell.

Det ska inte vara en plats för rika. Jag vill gärna att äldreboenden drivs i kommunal regi eller i privat med cirkulär ekonomi så pengarna används i verksamheten. Jag har i mitt arbete som journalist, och privat, besökt flera boenden och vårdinrättningar och jag har pratat med många som arbetar med äldre. Deras idéer och forskarnas evidensbaserade slutsatser om vad som kan vara bra för äldre vill jag koka ner och presentera på ett “journalistiskt sätt”. Det finns ett nutänk, som inte alltid fungerar så bra. Det finns ett nytänk och det vill jag hjälpa till att ta fram och implementera inom svensk äldreomsorg.

Rubriken är ett citat av mig själv som mina två döttrar ibland får höra: “Rulla ut mig och ge mig en glass”. När jag blir gammal och kanske får svårt att kommunicera vill jag att de ska göra just detta. De eller personal på ett äldreboende. Jag gillar att vara utomhus, jag gillar att äta glass och jag vill ha sällskap. Den som rullar ut mig har förhoppningsvis tid och lust att småprata med mig.

Syftet med mitt arbete är att skapa alternativ till den äldreomsorg som erbjuds idag. Ledorden ska vara mångfald och valfrihet. Det ska gälla för de som invandrat till vårt land, de som röstar rött, blått och brunt, de som har svårt att tala och gå…de med mycket pengar och de med lite pengar.

Det ska finnas ett brukarinflytande som känns äkta för både personal och boende. Det ska finnas arbetsglädje på jobbet och levnadsglädje “ända in i kaklet”. Det kommer alla att tjäna på.

Och vem är jag som tycker så?

En 59-årig kvinna, född och uppvuxen i Skåne, journalist med en fil kand-examen i statsvetenskap vid Lunds universitet. Jag har arbetet inom dags- och kvällspress, radio och TV som reporter, programledare och redaktör. Jag har även undervisat i journalistik på mediaprogrammet på Värnhemsskolan i Malmö och varit gästföreläsare på Malmö universitet.