Projekt ”Ångestboken”

Som bekant drabbas allt fler ungdomar av psykisk ohälsa men det saknas lättillgänglig litteratur som vänder sig direkt till ungdomar/unga vuxna. Den här luckan vill vi fylla med en kunskapshöjande bok som både ger en faktabakgrund till vad ångest är men också en stark igenkänning och en upplevelse av att inte vara ensam. Boken kommer att handla både om den ångest som varje människa kan ha då och då till den ångest som är ett begränsande problem i en persons liv.

Boken består av integrerade delar där text och bild varvas om vartannat. Målet är att avdramatisera ångesten och ge lättillgänglig kunskap och fakta. Psykolog Sandra Ringarps texter består av lättillgängliga fakta och information om ångest samt tips om vart läsaren kan vända sig om hen behöver söka hjälp. Serietecknaren Marie Tillmans serier kompletterar texterna och ger en annan, känslomässig dimension till igenkänningen. Med humorn som verktyg skapar Tillman stor igenkänning och bidrar till att läsaren känner sig mindre ensam i sin svåra upplevelse. Vi kommer att intervjua ungdomar som underlag och vi är måna om att ungdomarna speglar hela samhället såsom det ser ut idag vad gäller etnicitet, ålder, kön, sexuell läggning, funktion, kroppsnormer, m.m.

Marie Tillman är serietecknare och har gett ut boken Tänk positivt annars kan du dö (Placenta förlag, 2018) och har även haft en återkommande serie, Livscoachen, i tidningen Metro (2016 – 2019). Maries serier har blivit mycket uppmärksammade och hon har nyligen haft en välbesökt utställning i Stockholm, och hennes första serieroman ”En trasig historia” kommer att ges ut på Syster förlag i höst.

Sandra Ringarp är legitimerad psykolog med stor erfarenhet av att arbeta med unga personer med ångestproblematik. I mötet med ungdomar och unga vuxna har det blivit tydligt för Sandra att bara kunskap om ångest och vetskapen om att man inte är ensam eller konstig kan göra enorm skillnad. Ångest och psykisk ohälsa är ett ämne som kommit mer och mer i rampljuset de senaste åren, men oftast utifrån personliga berättelser. Lättillgänglig fakta om ångest för den här målgruppen saknas fortfarande. Sandra har även gått en 1-årig skrivutbildning på heltid för att ytterligare fördjupa sig i att skriva texter som når fram.