Jazzens historia i Hässleholm

Det var under 1964 som grunden till dagens verksamhet skapades. Hässleholms Jazz Circle bildades med 7 medlemmar och senare samma år bildades Jazzklubben Lento. Dessa två slogs några år senare samman till Hässleholms Jazzklubb.

Mestadels var det tradjazz med band som Papa Bue´s Viking Jazzmen, Vieux Jazzmen, Coolings, Blunks Lucky Seven osv men naturligtvis också den lokale förmågan Peps Persson med Blues Quality.

1989 gjordes en nystart efter några tunga år. Nu med ny och engagerad styrelse med många kontakter med musiklivet. Eldsjälar

Under åren har massor av artister besökt oss, över 500 konserter har det blivit. Bl a har vi haft besök av Dave Holland Quintet, Steve Swallow Group, Bob Brookmeyer, Art Farmer, Barney Kessel, Svend Asmussen, Nicholas Payton, Johnny Griffin, Red Rodney, Benny Golson, Al Grey, Niels-Henning Ørsted Pedersen osv plus naturligtvis hela den svenska eliten som t.ex Monica Zetterlund, Arne Domnérus och Putte Wickman.

Ofta besökte artisterna oss tidigt i deras karriärer, som tex Nils Landgren, Lars Jansson, Peter Asplund och Ulf Wakenius.

Och nu kände vi att det var dags att gå igenom våra arkiv och skriva vår historia i en bok från starten till idag. Och det finns mycket att ta med. Vi har ett bra bildarkiv och fortfarande finns flera av tidigare styrelsemedlemmar aktiva i klubben, så det finns även goda historier att återge.

Sedan visade det sig att vi har drygt 70 rullband i arkivet med både jamsession från klubblokalen och konsertinspelningar med flera mycket intressanta artister och band. Det ska bli spännande att höra hur kvaliteten är på dessa band.

Dessa ska digitaliseras och målet är att ge ut en eller flera skivor på CD.