BOOA – Mer än en populärvetenskaplig YouTubekanal

Alla som studerat har vid något tillfälle haft den där läraren som verkligen stack ut. Någon vars utstrålning och passion kunde trollbinda en hel föreläsningssal. Det är svårt att sätta ett värde på dessa pedagogiska pärlor, men för oss är dom ovärderliga.

Att demokratiseringen av kunskap är en nödvändighet för att bemöta dom utmaningar om ekologisk omställning, mänskliga rättigheter och hållbar utveckling som krävs för att rädda vår planet är de flesta överens om. BOOA ämnar gå längre än så, vi menar att en demokratisering av goda lärare ligger till grund för att denna kunskapsspridning överhuvudtaget skall få fäste.

Anledningen är att vårt samhälle är hotat av en utbredande faktaresistens. Vi lever i en värld där vetenskapens legitimitet är hotad och där forskares ord kan negligeras med de få enkla orden ”jag tror inte på det där”. I en sådan värld räcker det inte att tillhandahålla fakta, i en sådan värld måste man underbygga en djupare förståelse, i en sådan värld krävs en historia.

BOOA är en populärvetenskaplig YouTube-kanal som spelar in föreläsningar med några av Sveriges mest omtyckta forskare, från deras vardagsrum. (Föreställ dig en TEDtalk, fast hemma-hos). Men mer än detta är BOOA en kanal som vill berätta en historia om forskarens roll i samhället. Vi vill visa att varje forskares arbete vilar på en genuin nyfikenhet och en vilja att förstå och förbättra världen. Och vi i BOOA tror att det bästa sättet att nå ut med detta budskap är att låta forskarna berätta själva, på sitt eget sätt.