Parforce S-tonjägarna

Skånes Jakthorn, Parforce s-tonjägarna/Benny Ringsberg

Skånes Jakthorn ämnar starta och utveckla ett unikt projekt – blåsorkester endast för Parforce Es jakthorn. Målet med projektet är att utövarna skall lära sig blåsa Parforce Es jakthorn, som resulterar i möjlighet att framträda i gemensam grupp/blåsorkester. Väl genomfört kommer projektet ha ett stort nyskapande värde för musikälskare, i synnerhet vad gäller blåsorkester för Parforce Es jakthorn, vars ensemblespel måste underhållas med frekventa repetitioner och fortbildning för att utvecklas under många år framöver.


De senaste tillskotten i det Skånska orgellandskapet

Anders Johnsson

Projektet syftar till att dokumentera nyheter i Skånes orgellandskap på en dubbel-CD och därmed sprida kunskapen om orgelmusik och olika orgelstilar. Avsikten är att använda ett skivmärke med internationell distribution för att medvetandegöra skånsk orgelkultur nationellt och internationellt. Det huvudsakliga målet är att medvetandegöra en viktig del av skånskt levande kulturarv och kykomusikkultur. De nybyggda orglarna i Skåne är i sig själv nyskapande, men även fenomenet orgellandskap med stilistiskt och storleksmässigt varierade orglar dokumenterade inom samma skivalbum är nyskapande i Sverige. Blandningen nyskriven musik kontrasterande mot etablerad eller okänd traditionell repertoar är konstnärligt utmanande och väcker nyfikenhet.


Nytt verk åt Duo CarrQuennerstedt av Emanuel Ladenstein

Emanuel Ladenstein

Tonsättaren Emanuel Ladenstein ska komponera ett nytt verk för ensemblen Duo CarrQuennerstedt.Verket ska bli en komposition i flera satser, med en spellängd på ca. 10-15 minuter. Duo CarrQuennerstedt önskar konfrontera publiken med ny musik, som är personlig och innovativ i sitt språks och berättandets form och dess tolkning, – som är genuint uttryck av människor som lever i tvåtusentalet.


Att göra arior till moderna hits

Maria Carlsson

Målet med projekt är dels att utveckla den klassiska sången genom att sätta traditionstyngda stycken i ett nytt och mer personligt perspektiv, och dels att utveckla populärmusiken genom att tillföra mer utstuderad melodik och harmonik samt texter av de stora diktarna med djupare och mer målande budskap än vad som annars ofta används. Alltså, att få riktigt bra musik att nå en ny publik och att få den “gamla” publiken att lyssna med nya öron.


Medi möter

Myomusica/Ida Karlsson

En konsertserie i tio delar. Medi är en duo från Malmö som spelar sina egna kompositioner mixat med fri improvisation och kryddar dem med rumsliga utflykter. Konserterna kommer att ha fri entré och vissa av dem vara på platser där man inte förväntar sig livemusik, för att vi ska nå ut till så många som möjligt och som en del i den musikaliska upplevelsen. Ett par av konserterna kommer att spelas in för att bli startskottet till ett nytt skivprojekt. för att stärka Malmö på frijazzkartan, och för att lyfta fram den mångfald av musiker som finns omkring Malmö.


Två tanter på turné

Jeanette Krantz Adner och Annika Nerfont

Idén är att, tillsammans med en multimusiker, skapa en regisserad konsert. En konsert som belyser och handlar om olika kvinnors öden och erfarenheter genom livet. Allt från att upptäcka jaget, förälskelsen, tvivel, gemenskap, ålderdom och döden. Tanken är att skildra såväl starka som kuvade, unga som gamla, goda som onda kvinnor genom musikhistorien. Allt genom kompositörens och librettistens, men framförallt stipendiaternas (”tanternas”), ögon.


 ”Den framträdande människan”

Francisca Skoogh

Projektet innebär framförandet och dokumentationen av både Clara och Robert Schumanns pianomusik. Musiken är tätt förknippat med romantiken, en kulturepok vars anda och ideal på så många sätt är ständigt närvarande också idag. Framförandet av deras musik kombineras med föreläsningar. Föreläsningen tar upp aspekter av musicerande idag och då på parets Schumanns tid. Parallellt med dessa konserter/föreläsningar görs en konsertversion för barn där de får vara delaktig i konserten och berättelsen om två pianister som levde för länge sedan.


Vox Humana

Ensemble SYD/Ann-Christin Wesser Ingels

Ensemble SYD är Sydsveriges professionella vokalensemble. Under 2014/2015 har ensemblen blivit erbjuden att göra en högkvalitativ inspelning av Allan Petterssons sångcykel ”Vox Humana” på det välrenommerade internationella skivmärket CPO. Skivbolaget har som mål att spela in samtliga stora verk av utvalda kompositörer. I sin verksamling saknar skivbolaget just Allan Petterssons Vox Humana. För Ensemble SYD’s del betyder det att ensemblen ges en möjlighet att sätta Skåne på den internationella musikkartan.


Krinolin – kammarmusikklubben

Krinolin – kammarmusikklubben/Annasara Lundgren

Krinolin – kammarmusikklubben presenterar levande kammarmusik i sin bästa form för ny och gammal publik. Klubben arrangeras en kväll i månaden på Grand öl & mat i Malmö. Kvällarna inleds med en konsert och därefter är det öppen scen inom genren. Krinolin bjuder på klassisk musik i ett intimt format med en öppen och lättsam stämning där alla känner sig bekväma att delta och inga oskrivna regler finns.


Violinistprofessur för Musikhögskolan i Malmö

Musikhögskolan i Malmö/Staffan

Storm Ytterligare tre års finansiering av Musikhögskolans violinistprofessur för Marika Fältskog.