Tidigare stipendiater
Fred i vår tid – ny nordisk musik för oboekvartett
Firma Joensen, Alvi
Vi vill starta ett unikt samarbete där vi genom workshops hittar ett gemensamt musikspråk som är anpassat exakt till kvartettens fyra musiker, och som tar fram deras individuella styrkor. Genom att skapa ett ljudlaboratorium, kan musikerna och kompositörerna hjälpa varandra att förstå möjligheterna och begränsningarna hos just dessa instrument. Temat för projektet är att undersöka om det är möjligt att uttrycka fred genom musik. Krig har skildrats på många sätt genom tiderna, men hur låter fred?
Nyskriven musik för trumpet och piano
Håkan Hardenberger
Syftet är att dokumentera nyskriven musik för trumpet och piano samt ny pianomusik på det ledande skivbolaget BIS och på så sätt få internationell spridning av repertoaren till en större och bredare publik. Albumet kommer att bestå av en angelägen repertoar som ligger mig mycket varmt om hjärtat och som verkligen behöver denna möjlighet för att nå ut till en stor publik.
Rörelser i Tiden
Ann-Krestin Vernersson
Jag vill genomföra bokprojektet eftersom det finns alldeles för få böcker som beskriver rytmikpedagogik som lärandeform. Rörelser i Tiden är en uppföljning på min förra bok Rytmikpedagogikens nödvändighet och kommer att användas som kurslitteratur/läromedel vid musiklärarutbildningarna vid Musikhögskolor i Sverige.
New Valley String Band
Lukas Pettersson Lindberg
Syftet med projektet är att djupare utforska vad Nordic Old Time är för oss. Vilka beröringspunkter finns mellan den amerikanska och nordiska folkmusiken? Vad händer med musiken när vi tar oss an den och skriver ny musik i en tradition från en annan kontinent? Med produktionen av vår nästa skiva kommer vi närmare svaren på dessa frågor.
Osynliga Rum
Ola Sandberg
Iegor Reznikoff visar att grottmålningar är placerade där resonansen är som starkast. Att använda ljud för att utforska rum är en arkaisk metod som glömts bort. I en tid då ögat placerats på piedestal är det viktigare än någonsin att lyssna. Genom att rikta ljus mot ljud vill jag inte bara själv fördjupa mitt lyssnande utan även bjuda in andra till att göra samma sak. Musiken som skapas i detta projekt är en inbjudan till djuplyssning och därigenom höra det rum i vilken den är skapt och stöpt.
En poetisk klangresa genom Latinamerika
Emilia Bornestav
Syftet är att bygga broar mellan den latinamerikanska och svenska kulturen med text och musik. Vi vill integrera puertoricansk musik med colombiansk poesi och genom detta främja kulturell mångfald i Skåne. Genom att lyfta fram dessa konstformer strävar vi efter att bevara och främja kulturell rikedom i ett samhälle där kulturen mer än någonsin behöver stöd.
Bilägarens hustru – en liten musikal om de stora frågorna
Kerstin Weman Thornell
I musikalen följer vi bilägarens hustru, Anna Mårtensson. Men berättelsen handlar också om oss alla. Vi tror att det finns ett behov att prata om identitet och självbilder – inte minst i oroliga tider då många människor söker sig till ”snabba sanningar”. Det leder lätt till fördomar om Den Andre.
Kids for Kids – Gåsmors musikaliska sagor
Offstage Kammarmusikförening
Vi vill nå ut till människor som vanligtvis inte kommer i kontakt med klassisk musik av olika anledningar. Vi ska bli av med de hinder som orsakas av etikett genom att flytta musiken bort från den traditionella konsertscenen. På nya platser skapar vi en mer intim och direkt kontakt med lyssnare. Våra broar symboliserar kommunikation, integration och att övervinna hinder mot ett mer inkluderande samhälle.
Väsen
Lovisa Stenberg
Det finns flera syften med vår projektidé. Vi vill genom en historisk fantasiberättelse om sagoväsen väcka intresset för vår kulturella historia och värna om naturen. Samtidigt som vi visar våra blåsinstrument och lyfter fram och visar hur de fungerar. Dessutom presenterar vi en musik som barn och unga idag inte får ta del av i det dagliga flödande utbudet. Klassisk musik som presenteras i en musiksaga är lätt att ta till sig, och vi hoppas kunna fånga och även väcka deras intresse för musik.
Osynliga Rum
Ola Sandberg
Iegor Reznikoff visar ett samband mellan målningarnas placering och grottans resonans—att utforska rum med ljud är en arkaisk, men till synes bortglömd metod. I en tid då ögat dominerar är det viktigare än någonsin att lyssna. Genom Osynliga Rum undersöks arkitektur som lyssningsverktyg, där ljud, rymd och tid kan studeras. Genom djuplyssning kan det ljudlandskap vi kollektivt skapar medvetandegöras, och välljudande rum identifieras, värderas och bevaras.
Skivinspelning med folkmusik á capella gruppen Åkervinda
Åkervinda ekonomisk förening
Åkervindas arrangemang bevarar den svenska folkmusiktraditionen samtidigt som de också skapar en ny genre. Gruppen är inspirerade av sångstilar från hela världen så som bulgarisk folkmusiksång, övertonssång, kvartstoner som hörs mycket i svensk folkmusik såväl som i blues. Målet med produktionen är att få icke kommersiell musik att få den plats den förtjänar. De vill också inspirera andra unga kvinnor att ta sitt musicerande på allvar och våga följa sin röst.
Blåsarläger 2025
RUM Malmöhusdistriktet
I grunden ligger ett engagemang för att barn skall få möjlighet att läsa sig att spela ett instrument. Det kräver en uthållighet som inte är helt given i dagens tid. Att få åka på läger är i sig en upplevelse som ger motivation och inspiration. Att få uppleva den puff framåt som det innebär att öva tillsammans intensivt och sedan genomföra en uppspelning för förväntansfulla anhöriga är fantastiskt, och ger massa positiva fördelar ur olika perspektiv som stärker individen och självkänslan.
Inspelning av Violinsonater av Elisabeth Jacquet de La Guerre
Karin Samuelsson
De senaste decennierna har intresset och nyfikenheten funnits för att gräva fram musikhistoriens kvinnor. Tack vare några få forskares stora arbete har flera av dessa bortglömda kompositörer nu fått sin plats i historieböckerna. Elisabeth Jacquet de La Guerre är en av dem. Nu är det upp till oss musiker att spela, tolka, fördjupa oss i deras musik och därmed sprida den vidare.
Där vi möts!
Moa Nissfolk
Malmö är en mångkulturell stad vilket återspeglas i personerna på de särskilda boendena och mötesplatserna. Sorgligt nog återspeglas detta inte i konsertutbudet på nämnda platser då repertoaren idag till största del består av svenska visor och schlager: musik som många av de äldre kanske inte har en nostalgisk koppling till. Med en bredare repertoar vill jag inte bara bemöta dem som aldrig annars får ”sin musik” spelad, utan också bidra till ett utbyte av musikaliska upplevelser inom publiken.
Vidar plays Vidar
MusiConnect
Vårt mål är att introducera ny publik till modern storbandsmusik. Andelen storband som spelar originalmusik i Sverige och framför allt Skåne är låg och det är det tomrummet på musikscenen Vidar Orchestra vill fylla. Genom att dessutom spela nykomponerad musik vill vi locka en annan publik än den som främst lyssnar på den traditionella storbandsmusiken. Att spela in musiken och släppa den på skiva samt digitala tjänster är väsentligt för att kunna sprida musiken.
Welanders Värld
Ekonomiska Föreningen Moderna Musica i Malmö
Syftet med projektet är att sprida musik och kunskap om en tonsättare som tidigare har stått i skymundan. Vi vill ge Nordblad Welander en plats och ett ansikte på musikscenen för den fortsatta historieskrivningen. Med denna föreställning vill vi väcka en nyfikenhet och ett intresse för hennes livshistoria och konstnärskap.
Moderna Musica – Tidens betydelse
Ekonomiska föreningen Moderna Musica i Malmö
Målet med det här projektet samt med vår verksamhet är att vi vill bidra till barn och ungas motivation att fortsätta utforska klassisk musik och att den klassiska musiken ska få leva kvar som en naturlig del av dagens och Malmös kulturliv. Vi vill lyfta fram unga musiker, dirigenter och kompositörer, samt öppna upp ett forum för unga professionella konstnärer och se till att de får möjlighet att verka i Skånes kulturliv efter examen.
Skivinspelning med Bülows kvartett
Adam Bülow
Vi upplever att på den moderna nordiska folkmusikscenen idag influeras mycket av populärmusik och klassisk musik. Vi upplever däremot att det saknas grupper som med folkmusiktraditionen som grundpelare influeras av improvisationsmusik och jazz i sitt sound och i arrangerandet. Genom att producera detta album så kan vi bidra till att bredda genren med ett perspektiv som inte är så vanligt och förhoppningsvis inspirera andra till att göra nytänkande modern folkmusik.
Musik i Äppelriket
Sällskapet Pro Musica
Målet för festivalen är att skapa starka kulturupplevelser av natur och musik och väcka en nyfikenhet hos besökaren genom en härlig sommarfestival som ger mer än förväntat. Här kan konsertbesökaren lätt att ta steget till guidade vandringar eller utomhuskonserter, liksom den naturintresserade lätt upptäcka musik och instrument de inte visste fanns. Genom att förena två vanligtvis åtskilda intressen, så hjälper de varandra att både synas och stärkas!
Jaktmusikens tradition och historia
Skånes Jakthorn
Skånes Jakthorn vill fortsätta att förmedla traditionen att spela jakthorn i Skåne. Jaktmusiken i Sverige har inte samma tradition på jakter och i liknande sammanhang som det har i våra grannländer Danmark, Tyskland och Polen. Vi verkar också för att intressera fler att börja spela jakthorn för att kunna föra traditionen vidare. Under den senaste tiden har vi fått nya elever till vår nybörjarundervisning.