Tidigare stipendiater

Litteratur
2014

Läkemedel och folkhälsa

Andreas Vilhelmsson

Syftet är att skriva en populärvetenskaplig version i bokform av avhandling ”A pill for the ill? Depression, medicalization and public health”. Avhandlingen består av fyra delarbeten. Det övergripande syftet är tvådelat. Dels att beskriva och analysera patienters erfarenheter med antidepressiva läkemedel som behandling för depression, utifrån hur dessa uttrycks i biverkningsrapporter. Vidare att föra en diskussion om vad det innebär att psykisk ohälsa är ett stort folkhälsoproblem.

Litteratur
2014

Tryckning av antologin Deckarnas svenska landskap

Kerstin Bergman

Om de svenska deckarnas framgångar och popularitet idag råder inga tvivel. Något som ofta fascinerar både svenska och internationella läsare är skildringarna av den svenska naturen och förankringen i det lokala, vilket kan framkalla känslor av såväl igenkänning som av något exotiskt. Vad som saknas på den svenska bokmarknaden är en bok som handlar om just detta: de svenska deckarnas skildring av natur och landskap. Varje kapitel i antologin skildrar ett landskap och dess natur sett genom huvudsakligen en deckarförfattares ögon.

Litteratur
2014

Entreprenörskap och virtuellt arbetssätt: erfarenhet och slutsatser från bioteknikområdet

Avena Partners AB/Eskil Söderlind

Eftersom läkemedelsbranschen genomgår stora strukturella förändringar i det att stora bolag omstrukturerar och delar läggs ner eller läggs i virtuella enheter och små virtuella bolag startas, krävs ett nytt synsätt och nya arbetsmetoder för en framgångsrik utveckling av affärerna inom bioteknik och läkemedelsbranschen. Målet är en bok om det virtuella arbetssättet och vilka krav detta ställer på organisationen och på genomförandet av projektplaner. Slutsatser och kommentarer är också tillämpliga utanför bioteknik och läkemedelsområdet och kan gälla generellt inom området entreprenörskap.

Litteratur
2014

Böcker (Ett annorlunda och idérikt fotoprojekt om böcker för bok och utställningar)

Åsa Karlsson

Ett stort och annorlunda fotoprojekt om böcker. Alla bilder utgår från en bok eller böcker på ett eller annat sätt, men de är liksom böcker väldigt olika sinsemellan. Bilderna skildrar böcker ur olika synvinklar och kan få den som tittar att hitta vidare till sina egna inre bilder om böcker. Projekt vill få oss att fundera över vad inbundna böcker betyder för oss? Andra medier tar nu allt mer av böckernas plats. Innebär denna utveckling att detta ännu så vanligt förekommande medium så småningom kommer att försvinna ur människors vardag? Hur ser vi i så fall på det?

Litteratur
2014

Skåne Strand

John Webb

I första hand boken kommer att ge en referens och ett historiskt dokument för framtiden av hur Skånes kust såg på denna tidpunkt i historien. För det andra kommer det att göra sina läsare medvetna om hur deras kust faktiskt ser ut och genom texter ge insikt om tänkbara hot och framtida utveckling. Det finns många böcker som visar Skånes kust, men de behöver inte visa med, eller ignorerar helt, den fulare mindre vackra, eller mindre dramatiska delar av kusten och de flesta kan ses som fyllda med bilder som tilltalar turister och är gjorda för att ligga på ett soffbord.

Litteratur
2014

Översättning och tryck av ”Titta! Jag flyger över himlen. Danslek och sagogestaltning för barn med funktionsnedsättning

Teater Sagohuset/Stefan Hansen

Teater Sagohuset har under de nio senaste somrarna, och på ett flertal februarilov, genomfört en mycket uppskattad verksamhet med drama och dans för barn med funktionsnedsättning. Projektet Dans Drama Dialog avslutades med erfarenhetsspridning i form av metod- och inspirationsskriften ”Titta! Jag flyger över himlen!” som distribuerades till pedagoger och personal verksamma i grundskola och särskola. Projektet har rönt stor uppmärk- samhet och metodskriften används nu flitigt i olika pedagogiska verksamheter.

Litteratur
2014

Snillen spekulerar

Jenny Wickberg, Anne Jalakas och Marianne Hedenbro

Projektet vill lyfta fram några av vår tids stora samhällsproblem och med hjälp av lundaforskare studera dem ur nya och oväntade synvinklar. Målet är en tvärvetenskaplig bokserie om var forskningen står i dag men också med forskarnas tankar och funderingar kring vart vi är på väg, vad som kommer härnäst. Vi vill fånga lekfullheten och kreativiteten i de processer där de stora tankarna föds. Böckerna tar avstamp i Lunds universitets starka forskningsområden och innehåller en väv av infallsvinklar från olika håll. Texterna ska lyfta fram både komplexiteten och insikten om att lösningarna ibland kan vara kontroversiella.

Litteratur
2013

Spyflugan Astrid-mitt i musiken

Projektet har som mål att skapa ett nytt spännande verk för symfoniorkester där barnperspektivet står i fokus och också rymmer en pedagogisk aspekt, vilken förmedlas på ett roligt och stimulerande sätt. Behovet av nya barnproduktioner för symfoniorkester är stort och projektet skapar ett helt eget material för Helsingborgs Symfoniorkester som presenterar instrumenten på ett pedagogiskt och spännande sätt.

Litteratur
2013

The Cleantech Growth Guide

Projektet är att skriva och få en utbildande bok om miljörelaterade styrmedel utgiven. I storleksordningen femton internationella skribenter kommer att bidra till kapitel i boken. Den röda tråden är hur styrmedel påverkar både miljö och tillväxt. Man ska med andra ord få en inblick i hur olika styrmedel påverkar faktorer som företags, regioners och länders konkurrenskraft, arbetstillfällen och export.

Litteratur
2013

Kan konsten bidra till ökat hälsomedvetande?

Östra delen av Skåne med Tomelilla som exempel har högre sjuktal, lägre utbildningsnivå och sämre skolresultat än övriga Skåne. Parametrar som är viktiga för en positiv och varaktig samhällsutveckling såsom skola, bostäder, seniorboende är både eftersatt och behöver utvecklas med ett positivt nytänkande. Österlenakademien har som huvudsyfte att stödja näringsliv och kommun inom sina kunskapsområden medicin, hälsosamt boende, arbetspsykologi, konst, musik och litteratur. Boken ”Hälsa och Skönhet Öster om Leden” kommer ut under hösten 2013.

Litteratur
2013

Signe Bergner – historien om en kvinnas kamp för frihet att skapa

Signes Bergners livsöde är fascinerande. En entreprenöriell kvinna som levde ett självständigt och rikt liv trots många svåra omständigheter. Hon var född utom äktenskapet, blev faderslös och fosterbarn när hon var några veckor gammal. Hon förhindrades att ta den akademiska utbildning hon eftersträvade. Skaffade sig trots det två yrkesutbildningar. Detta i en tid då kvinnor saknade rösträtt.

Litteratur
2013

Swedish Fish to Fry

Projektet innebär utveckling av ett skriftligt och prestationsbaserat forum eller plattform för att ta itu med svårigheterna att integreras i det svenska samhället. Det är också en konstruktiv kritik av det svenska utbildningssystemet och ett tydliggörande av de positiva aspekterna för det internationella samfundet som kan möjliggöra för både globala och svenska samhällen att utveckla verktyg och strategier för att förbättra sina system.

Litteratur
2013

Drömmen om ett barn

Bokprojektet lyfter fram en mans perspektiv kring barnlöshet och infertilitet. Skildringen har möjlighet att skapa en djupare förståelse för båda parter och sätta ord på det som barnlösa par tänker och upplever. Barnlöshet och infertilitet har länge varit ett tabubelagt ämne trots att det är en verklighet för så många par i dagens samhälle.

Litteratur
2013

#enjoysweden – Fotobok

För att lyfta fram ett unikt och tidstypiskt urval av bilder från Sverige, bilder som är tagna av vanligt folk i en engagerad vilja att dela med sig av det man ser omkring sig. Och för en tro på en kvalitetshöjning av upplevelsen när man flyttar det bästa ur detta digital flöde, till ett annat, fruset och möjligen mer beständigt, medium – en tryckt bok.

Litteratur
2013

Mamma, vad ska jag tänka på?

Syftet med att producera boken är att sprida kunskap om en konkret metod fungerar väl för barn i svåra och utsatta situationer, där de med hjälp av sin egen fantasi och kreativitet får drömma och utvecklas. Detta enkla men effektiva sätt att stötta barn i en svår vardag känns viktigt att sprida till både föräldrar, andra närstående, vårdinstanser och barnen själva.