Tidigare stipendiater
Reportagebok om att vara syskon till någon med funktionsnedsättning
Kristina Hedlund
Målet med mitt projekt är att ge ut en reportagebok som har fokus på funkissyskon. I boken kommer det att finnas intervjuer med både barn- och vuxensyskon, anhöriga samt personer som möter funkissyskon i sin profession. Reportage, citat och reflektioner kommer blandas med tips och fakta. Målgruppen för reportageboken är självklart funkissyskon och deras anhöriga men också alla som i sin profession eller på annat sätt möter funkissyskon.
Utveckla skådespelare med intellektuell funktionsnedsättning – tryckstöd
Kjell Stjernholm
En utgivning av boken om att utveckla skådespelare med intellektuell funktionsnedsättning på ett etablerat facklitteraturförlag ökar chansen till både större och rätt spridning. Den blir lättare upptäckt av bibliotek och utbildningsinstitutioner, och vi når en högre kvalitet på själva bokproduktionen än vid egenutgivning. Boken ska fylla det tomrum som finns i hur en ska arbeta för att möjliggöra en övergång till ett yrkesliv för skådespelartalanger med intellektuell funktionsnedsättning.
Spidda tankar och sammanvävd intelligens. Ansökan om medel för att färdigställa bokmanus.
Anna Jobér
Ett mål med boken är att ge en breddad bild av vad intelligens kan vara där fler förmågor och i det längre fler perspektivet kan inkluderas. Förhoppningsvis breddar boken synen på hur vi tillsammans kan lösa komplexa frågor och problem där så många som möjligt är involverade så att vi tillsammans med andra människor, maskiner, bläckfiskar, bakterier eller vad det nu kan vara kan finna alternativa vägar som öppnar för nya världar.
”Neo-Latin and Humanist Greek Poetry in the Baltic Region”
Språk- och litteraturcentrum, Lunds universitet
Syftet är att inventera, tillgängliggöra och sprida dikter som människor kring Östersjön skrev på latin och grekiska under 300 år. Många av dessa dikter har aldrig getts ut, andra finns i svårtillgängliga utgåvor från 1600- och 1700-talen. Ytterligare ett syfte är att presentera våra dikter från Sverige i en större internationell historisk kontext, för att visa hur människorna då rörde sig i östersjöregionen, vilka kontakter de hade med varandra, hur de tänkte, levde och skapade.
Krumelurer, figurer, hus och platser – en bok för barn om Malmö
Sabina Dethorey
Vår bok kommer att stärka barns och ungas tillhörighet till Malmö. Den kommer att öppna dörren till ämnesfält som annars mest är tillgängliga för vuxna. Eftersom vi utgår från konkreta hus och platser i Malmö kommer alla att känna igen sig i åtminstone en del – och resten går lätt att upptäcka och utforska. Via vardagsnära upplevelser inspirerar vi till reflektioner, delar kunskap, ger nyckeln till nya tankevärldar. Vi peppar läsarna att bygga vidare – både på vår bok och på Malmös utveckling.
Stefan Zablocki – en Auschwitz-överlevarens väg till Malmö
Tomasz Sielski
Målet med detta projekt är att publicera en lättläst skönlitterär berättelse där målgruppen ska vara ungdomar i åldrarna fr 13 till 15 år. Novellen ska med framgång kunna bli lektyr och användas av skolan vid undervisning och lärande om Förintelsen. Det sekundära målet är att skapa ett manus som kan leda till en TV-produktion
Framtidens stad: e-handelns konsekvenser för stadens organisering
Malin Sundström
Syftet är att skriva en populärvetenskaplig bok som synliggör hur ökad e-handel och minskad butikshandel påverkar staden/samhället och därigenom utveckla den skånska debatten och medvetenheten om att en förändrad handel också avgör stadens attraktion, medborgarnas vardag och välmående. Detta gäller inte minst invånare och beslutsfattare i Malmö-regionen.
Urtidsdjur utsatta för udda återupplivningsförsök
Mats Eriksson
Att placera naturvetenskaplig grundforskning i ett konstnärligt och kulturellt perspektiv. Och mer specifikt, att med hjälp av tre världsberömda ”hårdrockskonstnärer”, bildligt talat, återuppliva utdöda organismer i en unik bok, där modern forskning presenteras på ett nytt, intresseväckande och annorlunda vis. I samband med bokens publicering planeras även vernissage med de nyproducerade konstverken och som kommer att livestreamas via YouTube.
Bok om Kullens fyr
Peter Appelros
Naturvårdsverket uppger att 500.000 personer årligen besöker Kullaberg. Det finns även ett aktivt 4500 medlemmar. Vi vill med detta projekt förmedla en fördjupad kunskap till alla som på olika sätt är intresserade av historia. Boken kommer att ha en bred historisk ansats på områdena sjö- och fyr historia, kulturhistoria och teknisk historia.
Vem har tagit reda på det? Samtal om naturvetenskap i förskolan
Högskolan Kristianstad
Målet är att den planerade boken ska utgöra ett lättillgängligt inspirationsmaterial som kan användas av förskollärare och inom förskollärarutbildning i hela landet. Intentionen är att boken ska fungera som stöd vid planering och genomförande av en förändrad naturvetenskap för förskolan som breddar och utmanar stereotypa bilder av naturvetenskap och forskare och får fler barn (från olika grupper) att känna att naturvetenskap är relevant för dem.
Utveckla skådespelare med intellektuell funktionsnedsättning
Kjell Stjernholm
Skapa förutsättningar för ett förbättrat utvecklingsarbete beträffande skådespelare med intellektuell funktionsnedsättnings sceniska och konstnärliga kvalitet. Ge regissörer, lärare och pedagoger verktyg att leda sådant utvecklingsarbete. Sprida den kunskap om skådespelaren med IFs arbete som genererats när Moomsteatern i Malmö gått från studiecirkel till professionell teater.
Barnbok om flickor med ADHD
Veronica Gustafsson
Syftet med boken är först och främst att skapa en känsla av sammanhang och gemenskap för framför allt flickor med ADHD. Ytterligare ett syfte är att sprida kunskap om ADHD, NPF och annorlundaskap. Boken kommer ha ett inifrån-perspektiv, skrivet med ett språk som är lättillgängligt då syftet är att nå så många som möjligt.
Klinisk handbok i intensiv neurologisk rehabiitering
Marika Schütz
Skapa klinisk handbok för intensiv neurologisk rehabilitering av språk, tal och kognition för att samla teoretisk kunskap med klinisk praktik och utveckla den nuvarande rehabiliteringen inom området. Handboken kan även läsas av beslutsfattare och intresseorganisationer för att ge en bild över hur effektiv neurologisk rehabilitering kan skapas.
Organisatorisk, social och ekonomisk hållbarhet för Svenskt föreningsliv
Stefan Svensson
Skapa en handbok för att på ett enkelt sätt stärka och bidra till föreningarnas utveckling och hållbarhet. Att stärka föreningar inom idrott och kultur organisatoriskt, ekonomiskt och hållbart genom denna handbok. Målet är en enkel och lättförstådd bok som ska stärka och utveckla ideella föreningar med begränsad tid och resurser.
Barnbok – osynliga mikroalgers superkrafter utlöser naturfenomen
Sylvie Tesson
Syftet med att skapa denna barnbok är att dela vetenskaplig kunskap med allmänheten som förklarar synliga naturfenomen orsakade av osynliga men ändå inströmmande organismer. Boken ska öka människors nyfikenhet och intresse och ge en alternativ blick för att närma sig ekologiska frågor och samhällsutmaningar, eventuellt hjälpa till att utforma mer inkluderande åtgärder för att skydda vår miljö.
Debattbok om Skånes förutsättningar, möjligheter och utmaningar – del II: Öresundsregionen
Anders Olshov
Syftet är att på ett kvalificerat och oberoende sätt utveckla den skånska debatten som är i behov av fler inlägg samt att skapa samhällsekonomisk nytta för Skåne genom att skriva och utge en debattbok om Skånes förutsättningar, möjligheter och utmaningar – i detta fall även genom att kvalificera debatten om Öresundsregionen, inte minst utifrån ett skånskt perspektiv.
Livet efter stroke
Johan Rietz
Att synliggöra fenomenet att det finns ett liv efter att man fått en stroke. På ytan kan det se ut som om någon som drabbats mår bra, men denne kan lida av hjärntrötthet, svår huvudvärk, stora balansproblem och hemska mardrömmar. Något som kan bli fallet livet ut. Att föreläsa (på strokeföreningarna i landet, på skolor och arbetsplatser) och synliggöra fenomenet livet efter stroke. Målet är publicering även internationellt med kontakt via bokagent.
Läkaren som patient. Dokumentära och litterära vittnesmål under 1900- och 2000-tal
Enheten för medicinens historia, Medicinska fakulteten, LU
Planen är att omarbeta en avhandling till en populärvetenskapligt hållen bok. Det finns flera lämpliga förlag för detta ändamål som ger ut vackra och genomarbetade böcker med lärdomsanknytning. En bok av detta slag skulle fylla en viktig funktion för läkarkåren i Sverige genom att ge vägledning i hur egen ohälsa kan hanteras.
Titel: Skånska vinbönder: människor, gårdar, rankor.
Oscar Krüger
Detta projekt är ett bokprojekt. Syftet är att ge en beskrivning av skånska vinodlare, på ett så tillgängligt och engagerande sätt som möjligt. Samtidigt är denna sorts beskrivning av ett kulturvetenskapligt intresse, och författaren ämnar utveckla den på ett så grundläggande sätt som det populärvetenskapliga formatet tillåter.
Bok om Svaneholms Slott
Svaneholms Slott Andelsförening UPA
Syftet är att kunna ge besökare på slottet, turister, skolungdomar m.fl. kunskap om hur livet var på slottet med omgivning på 1700- och 1800-talet, att ge en bild av Rutger Macklean och hans roll i det enskifte som förändrade jordbruket i Sverige, att utveckla pedagogiskt material samt att sprida boken i olika sammanhang och använda boken som en del i den utveckling som pågår för att stärka slottet som mötesplats och destinationsmål i Skåne.