Tidigare stipendiater
Serien om Seriestaden – av en av dess skapare
Gunnar Krantz
Berättelsen om seriestaden kommer att göras i form av en serietidning. Genom att använda en autoetnografisk/självbiografisk metod kommer projektet att 1) samla in och kombinera mina egna hågkomster och kombinera dessa med arkivmaterial 2) gestalta olika aspekter på hur seriestaden skapades i form av en tecknad serie 3) tillgängliggöra denna för en bred publik i form av en serietidning vilken kan 4) utgöra grunden för en större ansökan för att utforska seriestaden.
Sömngrupper ”Nyckeln till Akademisk Framgång och Psykisk Hälsa för Ungdomar”
Gita Hedin
Syftet med projektet är att utvärdera om ungdomars deltagande i sömngrupper kan förbättra eller påverka individuell sömnlängd och sömnkvalitet, samt att utvärdera om deltagandet i sömngrupper påverkat skolprestationer och psykiska hälsa.
Sömnens betydelse vid hälsa och ohälsa
Pernilla Garmy
Sömnproblem är ett gigantiskt problem, som skapar lidande för individen och kostnader för samhället. Mycket av problemen orsakas av bristande kunskap inom hälso- och sjukvården samt hos allmänheten. Det finns ett stort behov av att sprida information om hur sömnproblem kan avhjälpas. Genom att genomföra konferenser, öppna digitala seminarier och föreläsningar kommer läkare, sjuksköterskor och andra professionella inom hälso- och sjukvården kunna få verktyg för att kunna ge adekvat stöd.
Forskaren i framtidens offentlighet
David Larsson Heidenblad
Syftet med detta projekt är att skapa bättre förutsättningar för forskare inom humaniora att ta större plats i den svenska offentligheten. Motivet till detta är att det görs alldeles för mycket bra forskning som aldrig når utanför akademin. Men också att det sker för många viktiga saker ute i samhället som forskare inte ser eller förstår. Det gör att vår forskning tenderar att bli alltför intern.
”Ett eget rum på Skarhults slott, om kvinnors vila genom tiderna”, bok, utställning och intervjuer
Skarhults kulturminne Ideell förening
Projektet syftar till folkbildning kring vila. Skapa kunskap och intresse kring återhämtning. Medelålders kvinnor med fulla kalendrar kan ofta inte svara på vad de gör när de är lediga. Vadå lediga? De är mödrar, döttrar, partners, svärdöttrar, väninnor, kollegor, systrar före det är dags att vila. Målet är att locka till att skapa sig mod att trycka på pausknappen, kunskap kring vad du tjänar på att pusta ut lite och att presentera olika idéer vad man kan göra när man vilar.
Bilden av Sverige – hur Wikipedia formar Sverigebilden
Johan Jönsson
Wikipedia är en av världens mest använda informationskällor. Genom uppslagsverket formar människor en förståelse för världen. Ändå vet de flesta mycket lite om hur det fungerar – och hur man tänker kring bilder och bildsättning talar de som skriver knappt om själva. Bilden spelar så stor roll för hur vi uppfattar ett ämne – visar bilden på förorten prydlig grönska i juli eller en skräpig gata i november? Att förstå det här är ett viktigt bildningsprojekt och spelar roll för vårt samhälle.
Samhällsplanering för hälsosamt åldrande
Anna Nivestam
Målet är att öka insikten hos beslutsfattare och samhällsaktörer kring hur information från äldre personer, insamlad vid preventiva hembesök, kan användas för en samhällsplanering som främjar hälsosamt åldrande. Genom att sprida dessa insikter kan äldre personer ges möjlighet att vara delaktiga och påverka i samhället.
Ljuset, vår spion i rymden – ett folkbildande projekt om grundämnenas uppkomst.
Henrik Hartman
Vi anser det viktigt att ge barn och ungdomar insyn i den vetenskapliga metoden och att uppmuntra till strävan efter vetande. Speciellt i en tid som färgas av ryktesspridning i sociala medier och post truth-fenomenet. Scenkonst och vetenskap är en pedagogisk drömkombo. Att ge röst åt atomerna gör att publiken skapar en relation till dem och gör det roligare att lära. Atomernas dialog med forskaren möjliggör förtydligande av materialet vilket gör det lättare att ta till sig.
”Aktiv Fritid – sommarverksamhet för unga med funktionsnedsättning” 2023
Föreningen Furuboda
Föreningen Furuboda vill med Aktiv Fritid-projektet bidra till en positiv utveckling för 300 unga med funktionsnedsättning så att fler ges konkreta förutsättningar för en aktiv, utvecklande och rolig fritid. På så sätt ges unga med funktionsnedsättning bättre förutsättningar för social gemenskap med vänner och kamrater, större förmåga och bättre förutsättningar för deltagande och delaktighet i samhället samt resurser för bättre fysisk och psykisk hälsa på kort och lång sikt.
Artificiell Intelligens (AI) och Intelligenta Agenter (IA)
Charlotte Sennersten
Jag vill kunna ägna tiden åt att kunna sammanställa min och Skåne företags AI kunskap tillsammans med Mobile Heights i bokform. Jag vill göra en inventering av vad företag tänker om AI, hur jag arbetat med AI själv, hur akademin tänker AI och vad studenter ser AI som. Ett AI tidsdokument som jag kan använda in i en AI kurs som kommer bli en fristående kurs som vem som helst kan söka till
Föreläsningsserie på skånska bibliotek om hur individen förebygger stressrelaterad ohälsa
Lotta Sjunnesson
Jag vill skapa en kombination av föreläsning och samtal som på ett lättförståeligt och entusiasmerande sätt ger åhörarna enkla nycklar till att med små steg kunna må bättre i vardagen avseende stressrelaterad ohälsa. Om man börjar förändra små saker i ens liv kan detta i förlängningen ge en kraft till att senare kanske göra en större förändring. Min tes är att med många små steg kan man förändra relativt mycket.
Malmös första textilentreprenörer – historien om bomullstextilindustrins uppkomst och utveckling i Malmö
Institutet för studier i Malmös historia, Malmö Universitet
Syftet med projektet är att undersöka bomullstextilindustrins uppstart och utveckling i Malmö 1850 till 1920, för att synliggöra a) centrala aktörer i processen, b) den roll bomullstextilindustrin spelade i den industriella utvecklingen i Malmö, samt c) hur den processen hänger ihop med en internationell ekonomisk och industriell utveckling. Vi vill tillgängliggöra detta för allmänheten, då vi menar att kännedom om historien är en central del av människors identitet.
Ramels väg 47. En trappuppgångs uppgång, fall och omvandling
Jens Sjölander
Syftet med projektet är att i form av en dokumentärfilm skildra en trappuppgång och de människor som bor och har bott på denna plats. Dokumentärfilmen bjuder in tittarna att utforska och utmana några av de föreställningar och fördomar som kommit att prägla platsen. Varför flyttade människor som bott på platsen? Hur ser de boende idag på området, på dem som bott där förr och på mig? Är jag också då en Ramelsvägare?
Verksamhetsbidrag
Museum & Arkiv på Kivik
Vi vill fortsätta att växa i antal medlemmar, antal besökare, antal bokningar av guidade vandringar på både fasta tider och andra dagar. Målet är att fortsätta sätta Kiviks Museum och Kivik på besöksmålskartan och att kunna visa för fler nyfikna hur mycket Kiviksbygden har att ge i både natur och kultur.
Föredragsturné på tandemcykel i Sveriges landsbygd: Tema forskning om åldrande och hälsa
Lunds universitet
Det övergripande syftet är att stärka medvetenheten om och intresset för forskning om åldrande och hälsa och dess vetenskapliga processer. Detta för att främja egenmakt, demokrati och tillit till forskning. Syftet är att kommunicera värdet för allmänheten att engagera sig i forskning samt att förstärka rekrytering av deltagare till särskilda forskningsstudier. Föredragsturnén är ett sätt att samverka med det omgivande samhället för ömsesidigt utbyte, vilket åligger LU enligt högskolelagen.
Möta existentiell ensamhet under ungdomstiden
Tide Garnow
Syftet med projektet är att främja kunskap kring existentiell ensamhet under ungdomstiden, samt att främja stöd i att möta ungdomars existentiella hälsa. Det finns en stor efterfrågan efter kunskap kring existentiell ensamhet samt stöd i att kunna möta ungdomar i denna typ av frågor. Genom att främja kunskap och en medvetenhet är målsättningen att bidra till att främja ungdomars hälsa.
Dentologie
Shahab Mohammadi
Projektet syftar till att öka allmänbildningen om oral hälsa men även dess koppling till allmän hälsa genom sociala medier. Genom engagerande videos vill jag förebygga orala sjukdomar och öka medvetenheten om förebyggande åtgärder, särskilt viktigt efter sänkningen av åldersgränsen för fri tandvård till 19 år. Att göra vetenskapligt baserad kunskap tillgänglig och interaktiv stärker man individens insiktsförmåga och ansvar för sin egen hälsa.
Jag berättar
Malmö Folkhögskola
Vi vill jobba med storytelling som pedagogiskt initiativ för att nå de deltagare som har svårt att tala inför andra och har låg tilltro till den egna förmågan. Dessa svårigheter påverkar allt ifrån skoluppgifter till kontakt med myndigheter och sociala relationer. På lång sikt kan detta även påverka möjligheterna att etablera sig på arbetsmarknaden.
Modell till en ny basutställning om Malmö 1870-idag
Malmö Museer
Boende, framför allt skolelever, i Malmö och Skåne får en ökad förståelse för historiens påverkan på hur staden, och världen, ser ut idag. En ytterligare effekt är att modellen blir naturlig samlingsplats, och därmed utgångspunkt för museets pedagoger i en stor och komplex utställning. Dessutom får båda institutionerna möjlighet till metodutveckling och stärkt samarbete.
Växtvärk i Naturmolnets grannskapsträdgård
Växtvärket Malmö
I takt med att städer blir mer tätbefolkade och klimatförändringarna skapar nya utmaningar, blir det allt viktigare att utveckla hållbara lösningar i stadsrummet. Projektet syftar till att engagera barn och unga i samförvaltning av offentliga utemiljöer genom praktisk lärande, odling och klimatanpassning. Med en aktiv och inkluderande metod vill vi utveckla en plats för lärande, samverkan och en hållbar stadsutveckling.