En helt vanlig dag

Det är oktober 2020 och jag, Moa Nissfolk, skriver ordet ”barnföreställning” i grönt på min whiteboardtavla för att på så sätt påminna mig om min dröm som jag har burit på under flera år. När en av Malmö Lives programchefer kort därefter presenterar ett behov av fler kulturevenemang som riktar sig till barn från socialt utsatta områden, eller barn från en annan kulturell och språklig kontext än den svenska, föll bitarna på plats. Som gitarrist, med ett hjärta för barn och ett intresse för språk och hur vi lär oss nya saker, ville jag skapa en interaktiv barnföreställning med musik och språk i fokus!

”En helt vanlig dag!” riktar sig i första hand till barn i åldrarna 5-9 år som inte har svenska som modersmål eller som är nybörjare inom det svenska språket, men också till förskoleklasser som precis har börjat med läsning. Föreställningens handling kommer att kretsa kring vardagliga ord hämtade från barnens egna berättelser och teckningar om vad de gör eller upplever en helt vanlig dag och upplägget går sedan ut på att åskådliggöra dessa ord med hjälp av film, klassisk musik och pyssel. Ta till exempel ordet ”regn”. I filmen får barnen se ordet ”regn” och att det regnar. Till filmen framför jag live-musik för att skapa en känsla som går att associera till regn och under pysslet får barnen själva skapa uttryck för ordet ”regn” genom att exempelvis klippa ut regndroppar och moln. Föreställningen kommer att sättas upp under hösten 2021 i samarbete med olika grundskolor, SFI och Röda korset.

Kort om mig:

I december 2020 avlade jag min masterexamen i klassisk gitarr vid Musikhögskolan i Malmö och arbetar sedan dess som frilansande musiker.